Aluminijumski prozori

Najčešći i najvažniji otvori u prostoru, te kao takvi zahtijevaju različite oblike u kojima se proizvode, pa se tako dijele na jednokrilne, dvokrilne i višekrilne prozore, te na prozore posebne izrade kao što su kosi, lučni, itd.

oblik prozora

Pravilnim izborom aluminijumskih prozora i stakala moguće je znatno smanjiti gubitke energije. U Giovanni trade-u nudimo Vam prozore koji se proizvode od aluminijumskih profila sa termo prekidom ili bez njega.

Sve prozore na objektu, osim podrumskih, garažnih i prozora na šupama i ostavama bilo bi poželjno raditi od profila sa termo prekidom jer na taj način sprečavamo prenošenje spoljne temperature u unutrašnje prostorije i eliminišemo pojavu kondenzata na unutrašnjim površinama.

Naš proizvodni program izrađujemo od profila renomirane italijanske firme „INDINVEST LD“ . Najčešće su u upotrebi profili GOLD 450 i GOLD 650 hladni profili, kao i profili sa termo prekidom GOLD 490 TT, GOLD 600 TT i GOLD COUNTRY, kombinacija aluminijum drvo.

profili prozori

Najčešći sistemi otvaranja su:

Klasično krilno otvaranje ili okretno nagibno gdje se krilo okreće oko dve ose (horizontalne i vertikalne).

Harmo-klizni sistem je vrlo često zastupljen kod otvaranja terasa ili izlazaka prema dvorištu. Može se praviti u raznovrsnim kombinacijama 3+1, 2+2, 5+1, 2+1 itd. Gdje postoji jedno zasebno krilo ono funkcioniše kao obično okretno nagibno, a ostala se sklapaju i klizaju na kontra stranu. Tako stvarajući u potpunosti otvoren prozor ili balkonska vrata dihtovanje je isto kao kod klasičnog sistema.

Iskočno klizni sistem (kombi) najzahvalniji je po pitanju uštede prostora u prostoriji. Ukupan otvor se dijeli na dva dijela gdje je jedan fiksan, a drugi iskače i kliza na taj fiksni dio tako da ne zauzima zidove pored prozora. Pokretno krilo možete otvoriti i nagibno (kip) radi boljeg provjetravanja. Dihtovanje je isto kao kod klasičnog sistema.

Klasičan klizni sistem se najčešće koristi kod zastakljivanja terasa i lođa. Dihtovanje je preko specijalnih četkica i praktičan je jer zauzima minimalan prostor. Radi se sa dvije ili tri klizne šine što omogućava razne kombinacije otvaranja i broj krila.

Travel Turne Tranzito